Ravage na orkaan Maria, alleen contact via amateurradio's

Meer dan 24 uur nadat orkaan Maria met volle kracht over het eiland Dominica raasde is nog altijd niet veel bekend over de situatie in het land, behalve dat het er niet best aan toe is. De communicatielijnen en infrastructuur liggen volledig plat, op één manier na: amateurradio's zijn de enige vorm van contact met Dominica.

Een in de VS woonachtige radioamateur uit Dominica slaagde er dinsdag in de loop van de dag in kortstondig contact te krijgen met een handvol amateurs op het eiland. Zij gaven een paar berichten door over wat ze ter plekke hadden gezien en het kwam vooral op hetzelfde neer: de ravage is gigantisch. Zo zijn in plaatsen als Mahaut en Portsmouth vrijwel alle daken van de grotendeels verwoeste huizen gewaaid, zijn dorpen ondergelopen en hele gebieden met de grond gelijk gemaakt.

De handvol in Dominica aanwezige radioamateurs hebben ook verbinding met elkaar kunnen leggen, waardoor men een aantal zaken door kon geven. Zo zijn er zeker zes doden gemeld, vijf in het plaatsje Dos D'Ane en één in Morne Prosper. Rond hoofdstad Roseau zou de schade eveneens enorm zijn, maar gedetailleerde rapporten zijn er uit die omgeving nog niet gekomen.

Woensdag zal een helikopter vanuit het zuidelijk gelegen Franse eiland Martinique vertrekken om de schade te bekijken en te inventariseren wat er precies gedaan moet worden. Vermoedelijk zal ook de tijdens de storm geredde premier Roosevelt Skeritt daarbij aanwezig zijn. De regering van Trinidad & Tobago heeft twee helikopters gestuurd om te helpen met zoek- en reddingsacties.

Het Caraïbisch rampenagentschap CDEMA komt eveneens in actie. Op Barbados zijn de eerste hulpgoederen verzameld en de kustwacht van het land is dinsdagavond per boot vertrokken richting Dominica, om daar eerste hulp te bieden. Buurland St Lucia zal ondertussen gebruikt worden als een verzamelplek voor hulp, aangezien vliegvelden op Dominica nog onbruikbaar zijn.

CDEMA is inmiddels ook over het getroffen land gevlogen, in de buurt van het vliegveld van Canefield, vlakbij hoofdstad Roseau. Op beelden is grote verwoesting te zien en de meeste plaatsen zijn zeer zwaar getroffen. Volgens de berichten is het vliegveld van Melville Hall mogelijk in relatief goede staat, waardoor dat vermoedelijk de eerste plek zal zijn waar hulpvliegtuigen kunnen landen. Ook de lokale universiteit lijkt nog enigszins intact te zijn.