'Rusland legt zich neer bij uitspraak Beslan'

Rusland lijkt zich neer te leggen bij een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over het gijzeldrama in Beslan. Het hof veroordeelde Moskou eerder dit jaar tot het betalen van zo'n 3 miljoen euro aan schadevergoeding aan overlevenden en nabestaanden.

Het EHRM oordeelde onder meer dat de Russische veiligheidsdiensten excessief geweld gebruikten om de crisis te beëindigen. Daardoor kwamen veel gijzelaars om het leven. Het Kremlin liet eerder weten het niet eens te zijn met de uitspraak.

Het hof meldde dinsdag dat de uitspraak definitief is. Het Russische ministerie van Justitie liet vervolgens weten zich daarbij neer te leggen. "De deelnemers aan dit proces overwegen geen verdere stappen", aldus het departement volgens Interfax.

De zaak draaide rond een dagenlange gijzeling in 2004 in een school in de Zuid-Russische stad Beslan. Islamistische terroristen gijzelden meer dan duizend mensen, voornamelijk kinderen en hun ouders. Het drama leidde tot meer dan 330 doden, van wie ruim 180 kinderen.

'Rusland betaalt vergoeding voor Beslan'
'Rusland legt zich neer bij uitspraak Beslan' (Foto: ANP)