IndyCar heeft weer Amerikaanse kampioen

In de IndyCar Series werd afgelopen weekeinde de laatste race van het seizoen verreden. De Grand Prix of Sonoma ging van start met meerdere coureurs die nog kampioen konden worden, met Josef Newgarden, Scott Dixon en Helio Castroneves als voornaamste kandidaten.

Kampioenschapsleider Newgarden begon vanaf poleposition en stond er dus het beste voor, terwijl Dixon en Castroneves niet ver achter hem zaten. Echt spannend werd de race nauwelijks: Newgarden nam vroeg de leiding, maar een alternatieve pitstopstrategie bracht zijn teamgenoot en uittredend kampioen Simon Pagenaud naar de kop van de race.

Pagenaud besloot geen druppel brandstof te sparen en reed zo naar een forse voorsprong, die hij nodig had voor de extra brandstofstop. Het pakte perfect uit voor de Fransman, die voor Newgarden de baan weer op kwam en zo naar de zege reed, met de Amerikaan achter hem. Voor Newgarden, dit jaar nieuw bij topteam Penske, was dat ruimschoots voldoende om de titel te pakken - de eerste Amerikaan sinds Ryan Hunter-Reay in 2012 kampioen werd.

Will Power eindigde als derde, Dixon en Castroneves kwamen als vierde en vijfde over de streep. Voor de 42-jarige Castroneves zou het wel eens zijn laatste reguliere IndyCar-race geweest kunnen zijn: de Braziliaanse legende, drievoudig Indy 500-winnaar, is na twintig jaar in de klasse niet zeker van een stoeltje voor 2018 en gaat mogelijk in de sportscars rijden. Wel lijkt de kans groot dat hij in elk geval de Indy 500 rijdt in 2018.