'Saoedische overheid financierde oefening voor aanslagen van 11 september'

De Saoedische ambassade in Washington zou een oefening hebben gefinancierd voor de aanslagen van 11 september 2001.

Dat zou moeten blijken uit nieuwe bewijsstukken die zijn voorgelegd in een grootschalige rechtszaak tegen de Saoedische overheid, in de nasleep van de aanslagen die de wereld, dit jaar 16 jaar geleden, voorgoed veranderden.

Twee jaar voor de aanslagen zou de ambassade twee individuen met de Saoedische nationaliteit hebben betaald om, al undercover wonend in de Verenigde Staten, een "oefenrun voor de aanslagen op 11 september uit te voeren", zo luidt de aanklacht ingediend namens de nabestaanden van ruim 1400 slachtoffers die bij de aanslagen om het leven kwamen. Totaal stierven er 2977 slachtoffers, ook 19 aanslagplegers kwamen bij de aanval om het leven.

"We hebben lang vermoed dat er langdurige en nauwe verbanden waren tussen al Qaeda en de religieuze onderdelen van de overheid van Saoedi-Arabië", aldus Sean Carter, de hoofdadvocaat voor de eisers in de rechtszaak. "Dit bewijs ondersteunt dat vermoeden."

De vertegenwoordiging van Saoedi-Arabië diende eerder deze maand een motie in om de rechtszaak te seponeren. De rechtszaak lijkt nu alsnog doorgang te vinden, nu het Amerikaans Congres vervolging van Saoedi-Arabië toch mogelijk maakt. Dit was bij wet eerder onmogelijk, omdat toenmalig president Obama zijn veto uitsprak tegen een wetsvoorstel dat vervolging van Saoedi-Arabië voor de aanslagen van 11 september mogelijk zou maken.


"Saoedische overheid financierde oefening voor aanslagen 11 September"
'Saoedische overheid financierde oefening voor aanslagen 11 september' (Foto: ANP)