Rutte deels kritisch over EU-toekomstvisie

Premier Mark Rutte reageert met kritiek en instemming op de jongste plannen voor versterking van de Europese Unie. Het gaat om de toekomstvisie die de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag ontvouwde.

Rutte ziet bijvoorbeeld supermachtige Europese 'ministers' niet zitten, maar hij deelt wel het streven om de Europese interne markt te verbeteren. "De ideeën voor de korte termijn bevallen mij", aldus Rutte, maar er zijn ook "dingen die me minder bevallen".

Zo noemt hij het niet verstandig om het voorzitterschap van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) samen te voegen met de post van een Europees Commissaris. Rutte voelt ook niets voor het samengaan van het voorzitterschap van de Europese Commissie in Brussel met dat van de Europese Raad, de instelling van leiders van de lidstaten. Je moet dat gescheiden houden, aldus de premier. "Daar zou ik nog wel eens even een robbertje over willen vechten."

Heel veel goeds
Maar er zit ook "heel veel goeds" in de plannen van Juncker, meende Rutte. Volgens hem heeft de voorzitter van de Europese Commissie goede voorstellen gedaan over de interne markt, over handel, over het voorkomen dat Oost-Europese arbeiders in West-Europa worden uitgebuit: "Dat je in gelijke situaties gelijk loon krijgt voor hetzelfde soort werk".

Rutte is ook blij met de kritiek van Juncker op bijvoorbeeld de ideeën om voor de eurozone een eigen parlement op te zetten of een eigen begroting.

Frans Timmermans
We moeten nu concrete stappen nemen waardoor Europeanen de positieve gevolgen merken van de groeiende economie en zich veiliger gaan voelen. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie zei dat na het pleidooi van Juncker.

"Het gaat niet om meer of minder Europa. Een burger wil oplossingen voor de grote problemen: veiligheid, migratie, een stabiele munt, een baan voor zijn kinderen. Dat houdt mensen bezig." En als dat moet door meer Europees samen te werken, komt dat "duidelijk vanuit een vraag van de Europese bevolking".

Timmermans vond het "opvallend" dat Juncker "zeer brede steun" kreeg in het Europees Parlement. "Er zijn gewoon te veel problemen die landen niet alleen kunnen oplossen, zoals migratievraagstukken en verandering naar een duurzame economie."

De Nederlander kreeg de opdracht om een taskforce te gaan leiden die onder meer gaat kijken naar Europese wetgeving die geschrapt kan worden, bijvoorbeeld op het vlak van landbouw of productveiligheid. "Geef nu eens aan: wat kan er minder, waar zien jullie mogelijkheden. Je hoort wel vaak over 'minder Europa', maar als je daarnaar vraagt komt er zelden een concreet antwoord, ook niet uit de meest kritische lidstaten."

Rutte deels kritisch over toekomstvisie EU
Rutte deels kritisch over EU-toekomstvisie (Foto: ANP)