'EU heeft minister van FinanciŽn nodig'

De Europese Unie heeft een EU-minister van economische en financiële zaken nodig. Deze toekomstige baan kan worden vervuld door de EU-commissaris met die zaken in portefeuille. De EU-minister wordt dan ook voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de financiënministers van de eurozone.

Dat zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie' in het EU-parlement in Straatburg. De eurogroepvoorzitter komt nu nog uit hun midden. Momenteel vervult (demissionair) minister Jeroen Dijsselbloem die functie. De toekomstige EU-minister van financiën moet volgens Juncker structurele hervormingen in de lidstaten coördineren en ingrijpen als een land van de goede weg af raakt. De EU-minister van Financiën moet verantwoording afleggen in het EU-parlement.

Een apart parlement of een eigen begroting voor de eurozone ziet hij niet zitten. De Luxemburger wijst erop dat de euro is bedoeld voor alle EU-landen, "niet voor een selecte groep". Nu bestaat de eurozone uit negentien lidstaten. Hij wil "technische en zelfs financiële steun" geven om niet-eurolanden te helpen zich aan te sluiten.

ESM
Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het financieringsprogramma voor lidstaten in moeilijkheden, moet worden uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds. De commissie zal in december concrete voorstellen presenteren.

Juncker stelt ook voor besluitvorming voor belastingwetgeving efficiënter te maken. Nu is daarvoor unanimiteit nodig, waardoor één lidstaat wetgeving kan blokkeren. Volgens hem kan er meer met meerderheidsbesluiten, zonder dat daar een verdragswijziging voor nodig is.

Juncker wil EU-minister van Financiën
'EU heeft minister van Financiën nodig' (Foto: ANP)