Kampong beslist duel met OR in halve minuut: "Typisch kantelpunt"

Voor het eerst sinds zes jaar droeg hij niet meer de aanvoerdersband bij hockeyclub Oranje-Rood: die gaf hij over aan Mink van der Weerden. Robert van der Horst bleek in het veld echter nog altijd een leider. Hij zag met lede ogen aan hoe zijn ploeg, ondanks veel kansen, met 3-0 onderuit ging tegen landskampioen Kampong.

Kampong knalde er thuis in de eerste wedstrijd van het seizoen meteen vol op. In de zesde minuut was het raak: Constantijn Jonker tipte een mooie spitsengoal binnen. "Het eerste kwart was duidelijk voor hen", zag ook Van der Horst. "Wij werden zelfs een beetje overlopen. Maar: het tweede kwart was voor ons." Daarin kwam Oranje-Rood goed terug en creëerde de ploeg kans op kans. David Harte keepte echter een wereldwedstrijd en hield zijn goal schoon. "Jammer dat we dan geen goaltje maken", baalt Van der Horst.

Na rust kwam Kampong weer beter in de wedstrijd en kwam Oranje-Rood een paar keer goed weg. Zo sleepte Martijn Havenga in plaats van in, op de kruising van de goal en had Jonker nog een tip-in kunnen maken. Pas in het vierde kwart werd de wedstrijd beslist.

Een kantelpunt, noemt Van der Horst het. "Bij ons kreeg Jelle Galema een goede kans op de gelijkmaker, maar hij maakte hem niet. In de eerste aanval daarna scoorde Sander de Wijn de 2-0." En slechts vijftien seconden daarna, meteen na de afslag, lag ook de 3-0 erin, van de stick van Robbert Kemperman.

Tegen die tijd leek het vuur bij Oranje-Rood al te zijn geblust. "Je probeert van alles. Opener spelen, offensiever", vertelt de oud-aanvoerder. "Maar we speelden niet vast vandaag. We leden veel balverlies en maakten fouten in de aannames." Met name na de 3-0 viel dat inderdaad op. Kampong speelde solide, Oranje-Rood met vlagen goed, maar vooral erg slordig.

Hoe dat komt weer Van der Horst ook niet. "Het is een eerste wedstrijd, die moet je altijd even van je af spelen. En meteen tegen de landskampioen, dat is natuurlijk geen gemakkelijke wedstrijd."

Bovendien is dit hetzelfde duel als waarmee Oranje-Rood vorig seizoen afsloot. Toen won Kampong, waardoor Oranje-Rood de play-offs miste. Een bijzonder pijnlijke vroege aftocht voor de toenmalig regerend landskampioen. Dat leverde voor dit duel volgens Van der Horst echter geen extra spanning op. "Dat speelt niet meer. Vorig seizoen is een gesloten boek."