Marijne volgt ontslagen Oltmans op bij hockeyers India

Sjoerd Marijne, sinds januari coach van de Indiase vrouwen, is de opvolger van zaterdag ontslagen Roelant Oltmans als bondscoach van de mannen van India. Marijne, die een contract tot en met de Olympische Spelen van Tokio heeft getekend, ziet een ‘enorme uitdaging’ bij de Indiase mannen.

"De Indiase mannenploeg heeft veel potentie",  zegt Marijne. "De spelersgroep is een mooie mix van jong en oud. Jong India is wereldkampioen, dat zegt al wat. Ze hebben spelers met een goede corner en een ervaren keeper. Daarnaast zijn er goede faciliteiten en kunnen we veel trainen. Hoe ver we uiteindelijk kunnen komen, moeten we gaan ervaren. Maar ik wil de komende toernooien graag met ze presteren en meestrijden om de prijzen."

Marijne weet dat de verwachtingen van de Indiase mannenploeg groot zijn. "In mijn besluit om ja te zeggen, heb ik de grotere druk natuurlijk meegenomen. Dat heb ik ook besproken met mijn vrouw, want die druk gaat veel malen groter zijn en een impact op ons allemaal hebben. Zij staat honderd procent achter mijn besluit. Dat een slechte prestatie meteen gevolgen heeft, weet ik. Maar dat zijn randzaken, waarover ik me nu niet druk ga maken. Ik heb nu vooral zin om lekker aan de slag te gaan."

Marijne is sinds momenteel met de Indiase damesploeg in Nederland. Eind september keert hij terug in India en gaat hij direct aan de slag bij de Indiase mannen. Bij de vrouwen neemt Harendra Singh de coaching over. Erik Wonink, de Nederlandse assistent van Marijne, blijft in de functie bij de vrouwen.

Marijne is de derde Nederlander op rij die aan het roer staat bij de Indiase mannen. Voor Oltmans zwaaide Paul van Ass de scepter. Na het wereldkampioenschap van 2014 werd Marijne bondscoach van de Oranje Dames. Ruim een jaar later werd hij ontslagen door de KNHB. In januari van dit jaar ging Marijne aan de slag bij de vrouwen van India. Marijne mag zelf een nieuwe assistent bij de mannen uitkiezen. Marijne daarover: "Daar neem ik rustig de tijd voor. Of het ook een Nederland wordt, weet ik nog niet. Ik zoek vooral een assistent die bij me past."

Roelant Oltmans kreeg zaterdag te horen dat hij was ontslagen als bondscoach bij de Indiase mannenploeg. De matige prestatie tijdens de Hockey World League in Londen, waar India als zesde eindigde, werd hem zwaar aangerekend. Zijn assistent Hans Streeder zag na het vertrek van Oltmans weinig toekomst bij Hockey India en diende maandagavond zijn ontslag in. Marijne: "Ik heb me in dat hele proces niet gemengd. Pas nadat Roelant was ontslagen, is Hockey India bij mij gekomen met de vraag of ik de mannen wilde coachen. Dat vind ik een hele eer. Toen dat rond was, heb ik Roelant meteen gebeld. Ik heb een goede relatie met Roelant, dankzij hem zit ik hier in India. Ik wil die relatie goed houden. Roelant heeft me vervolgens succes gewenst."

Oltmans en Streeder hadden beiden behoorlijke kritiek op Hockey India. Streeder vertelde onder meer dat de selectie voor een oefentrip naar Nederland en België niet door hen, maar door de High Performance director was samengesteld. Mag Marijne wel zijn eigen selectie samenstellen? "Het is nog te vroeg om daar wat over te zeggen, daar hebben we nog niet over gesproken", reageert Marijne. "Uiteraard ben ik prima in staat om zelf mijn selectie samen te stellen. Ik verwacht dat we daar gewoon uit gaan komen."