Marineterrein wordt dé plek voor innovatie

Op het dak van een van de panden op het Marineterrein in Amsterdam wordt de komende twee jaar bijzonder wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het zogeheten 'slimme blauw-groene dak' is vrijdag officieel geopend. Het moet inzicht bieden als het gaat om bijvoorbeeld koeling door verdamping van regenwater en het tegengaan van wateroverlast op straat.

Met name platte daken hebben een nuttige functie in tijden van klimaatverandering, zegt Joris Voeten van Urban Roofscapes. Het opvangen van regenwater (blauw) dat ten goede komt aan de beplanting (groen) zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van slangen, pompen of energie is volgens hem nooit eerder gedaan. Door dit systeem verdampt het water al grotendeels op het dak, waardoor er veel minder via de regenpijp op straat belandt of het riool overbelast.

De onderzoekers kijken ook of hier naast het veelgebruikte sedum een groot aantal inheemse plantensoorten kan groeien.

Vele innovaties

Het dak is een van de vele innovaties die de komende jaren in het nieuw te ontwikkelen gebied moeten komen. Het terrein was honderden jaren in handen van Defensie en daardoor een ontoegankelijke plek in de Amsterdamse binnenstad. De afgelopen twee jaar kwam al een deel vrij en volgende zomer is vrijwel het hele stuk grond, zo'n 13 hectare, beschikbaar. Daarmee heeft de stad er ineens een logiesgebouw met zeshonderd bedden, sporthallen en -velden en een helikopterlandingsbaan bij.

Liesbeth Jansen, directeur van Bureau Marineterrein dat in opdracht van het Rijk en de gemeente verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het terrein, wil dat het een plek wordt waar internationale vernieuwers, wetenschappers en ondernemers samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Een bestemmingsplan is er niet. "We kijken wat er werkt en wat niet", zegt Jansen. "Je merkt nu al dat bedrijven erbij willen horen."

Virtual Reality

Zo wordt naast het innovatieve dak ook gewerkt aan een nieuwe manier van het meten van de water- en luchtkwaliteit, toepassingen voor drones en experimenten met virtual reality (VR).

In 2030 moet het terrein helemaal zijn ingericht. Naast innoveren wordt het ook een plek om te sporten, voor cultuur (onlangs als onderdeel van de Uitmarkt) en om te wonen.

Marineterrein wordt dé plek voor innovatie
Marineterrein wordt dé plek voor innovatie (Foto: ANP)