Doden door zeer zware aardbeving bij Mexico

Ten zuiden van Mexico heeft vrijdagochtend een zeer zware aardbeving plaatsgevonden. Om 06.48 uur Nederlandse tijd werd de bodem onder de Stille Oceaan, grofweg ten zuiden van de provincies Chiapas en Oaxaca, getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter.

De laatste keer dat de aarde getroffen werd door een aardbeving met een kracht van minstens 8 op de schaal van Richter was op 16 september 2015. Destijds vond de schok plaats bij Chili, waar uiteindelijk zestien doden vielen.

De diepte van de aardbeving van vrijdag is nog niet helemaal bekend: de ene bron geeft zo'n tien kilometer, terwijl de ander het over zeventig heeft. Onder meer in Mexico-Stad, Guatemala-Stad, Honduras, Belize en El Salvador is de aardbeving gevoeld.

Het hele gebied is inmiddels gewaarschuwd voor een mogelijke tsunami. De andere kant van Mexico maakt zich overigens op voor orkaan Katia, die daar vrijdag of zaterdag aan land lijkt te komen.

Update 10.25 uur
De aardbeving heeft volgens de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Ángel Osorio Chong, zeker twee levens geëist. President Enrique Peña Nieto heeft snelle noodmaatregelen aangekondigd. Hij heeft naar eigen zeggen een crisisvergadering met overheidsinstanties bijeengeroepen om 'de situatie te controleren, te evalueren en actie te ondernemen'.

Het hoofd van de burgerbescherming Luis Felipe Puente, waarschuwde mensen aan de kust van de staten Oaxaca en Chiapas voor een tsunami. Het tsunamiwaarschuwingscentrum zei dat een dergelijke golf van 0,7 meter hoog is waargenomen.

Koningin Máxima is in Mexico aanwezig voor haar werk namens de Verenigde Naties en is ongedeerd. Volgens de RVD reist ze vrijdag, zoals al gepland was, weer terug naar huis.