Plasterk:1 dode, enkele gewonden Sint-Maarten

Op Sint-Maarten is zeker één dode gevallen en meerdere gewonden na de orkaan Irma. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gezegd. Nadere informatie over de slachtoffers ontbreekt nog.

Hij heeft nog geen nog compleet beeld van de situatie op het eiland. Dat komt omdat de communicatie nog steeds zeer moeilijk is. Satelliettelefoons doen het nog grotendeels niet. "Het openbaar bestuur in niet functioneel." Op Saba en Sint-Eustatius zouden geen doden zijn.

Er zijn plunderingen geweest op Sint-Maarten, bevestigde de minister. Militairen helpen de lokale politie om de orde te bewaren. Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao onderweg naar Sint-Maarten om te gaan helpen de rust te herstellen.

Plasterk heeft met de premier van Sint-Maarten gesproken. Het dak is van dienst kantoor geblazen door de orkaan. De premier zegt dat veel hulp nodig is. Hij heeft onder meer zorgen over huisvesting en de medische zorg. Alle nadruk ligt nu op noodhulp, aldus Plasterk. Er wordt de hele nacht doorgewerkt om de luchthaven van Sint-Maarten klaar te maken zodat er militaire vliegtuigen kunnen landen.

Plasterk:1 dode, enkele gewonden Sint-Maarten
Plasterk:1 dode, enkele gewonden Sint-Maarten (Foto: ANP)