Belgisch dagsucces in Vuelta, Kelderman loopt in op Nibali

De achttiende etappe in de Vuelta, van Suances naar Santo Toribio de Liébana, is gewonnen door Sander Armée. De Belg van Lotto-Soudal kwam solo over de meet en boekte zijn eerste zege als prof.

Veel renners probeerden uit het peloton te ontsnappen, maar dat liet lange tijd niemand gaan. Een groep van twintig man met de Nederlander Tolhoek kreeg wel de zegen en hun voorsprong liep al gauw op naar ruim boven de tien minuten.

Katusha besloot het tempo in het peloton op te schroeven. Onder meer Chaves, Meintjes en Bardet moesten lossen. Het bleef onrustig in het peloton. Hierdoor zakte de voorsprong van de kopgroep naar onder de tien minuten. Aru ging vervolgens op avontuur en sloeg een gat met het peloton.

Helemaal vooraan waren het Armée en Gougeard die een gaatje sloegen met de rest van de kopgroep, waar Tolhoek uit moest lossen. Soler en later ook Alaphilippe en Lutsenko wisten zich nog bij het duo te voegen. Inmiddels had Aru een voorsprong van ruim een minuut op het peloton.

Contador probeerde uit het peloton te ontsnappen maar Froome liet hem niet gaan. De la Cruz mocht wel wegrijden uit de groep Froome die nog maar zo'n 15 man groot was. Poels zat erbij. Kruijswijk en Kelderman ook. Even later werd De la Cruz weer gegrepen door de groep Froome.

Dertien kilometer voor de meet sloten Marchi, Visconti en Rojas zich aan bij de vijf koplopers. Armeé besloot hierop te versnellen. Lutsenko en Alaphilippe sloten zich bij hem aan. Aru ondertussen had nog steeds een minuut voorsprong op de groep Froome.

Armée probeerde op vier kilometer van de meet weer weg te rijden, alleen Lutsenko kon hem volgen en samen begonnen ze aan de slotklim. Armée reed 700 meter voor de streep weg bij Lutsenko en de Belg kwam solo over de meet. Beste Nederlander was Tolhoek op een negende plaats.

De groep Froome begon vervolgens ook aan de slotklim, met Aru een klein minuutje ervoor. De groep werd uit elkaar getrokken en onder meer Lopes en Chaves moesten lossen. Nadat Froome een demarrage plaatste moest Nibali lossen. Aru hield uiteindelijk maar 12 seconden over op Froome. Kelderman pakte 19 seconden terug op Nibali.