Rode Kruis-teams kunnen rampgebied nog niet in

Teams van het Nederlandse Rode Kruis staan klaar om naar Sint-Maarten te vertrekken, maar het is ongewis wanneer ze kunnen vertrekken. Het eiland is na de verwoestende orkaan Irma vrijwel afgesneden van de buitenwereld. Ook het contact verloopt zeer moeizaam. "Zelfs met satelliettelefoons lukt het nauwelijks", vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis.

Vanuit Nederland wil het Rode Kruis om te beginnen onder meer teams sturen die gespecialiseerd zijn in het opnemen van de schade. "Zij kunnen onder meer beelden met drones maken, zodat we kunnen inventariseren welke hulp nodig is. We hopen zo snel mogelijk de noden in kaart te brengen en meer mensen en goederen die kant op te krijgen. De situatie is heel moeilijk in te schatten."

De hulpverlening komt op dit moment vooral van het leger. Daarnaast heeft het lokale Rode Kruis volgens de woordvoerster twintig tot dertig hulpverleners, die hulp krijgen van een groep collega's die al vanuit Curaçao zijn afgereisd voordat de orkaan over het eiland raasde.

Het Rode Kruis heeft diverse opvanglocaties ingericht op Sint-Maarten. Doordat er weinig communicatie mogelijk is, weet de woordvoerster niet hoeveel mensen daar nu verblijven en hoe hun situatie is. De noodopvangplekken beschikken over voedselpakketten en drinkwater. "Er zijn meer goederen zoals voedsel en materiaal voor tenten onderweg met een marineschip", vertelt de woordvoerster.

Rode Kruis-teams kunnen rampgebied nog niet in
Rode Kruis-teams kunnen rampgebied nog niet in (Foto: ANP)