Hulpdiensten gaan meer samenwerken met drones

Defensie, de politie en de brandweer willen meer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van drones. Onbemande vliegtuigjes worden steeds belangrijker voor hulpdiensten. Vertegenwoordigers van leger, politie en brandweer zetten vrijdag op het voormalige vliegveld Twente hun handtekening onder een intentieverklaring voor meer samenwerking.

Het gaat niet alleen om de inzet van drones, maar bijvoorbeeld ook om onderhoud van de onbemande toestellen, opleidingen en trainingen voor medewerkers en het opdoen van nieuwe kennis.

Volgens Brandweer Nederland zijn de mogelijkheden van drones 'oneindig'. "Zo kunnen ze helpen bij het opsporen en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen, brandonderzoek of het vinden van drenkelingen."

De Landelijke Eenheid van de politie test ook al langer drones. In Oost-Nederland vliegen ze vanaf 1 oktober rond. Drones gaan daar onder meer na een misdrijf vanuit de lucht foto's maken van de plaats delict. Ook worden ze ingezet na verkeersongelukken.

Hulpdiensten gaan meer samenwerken met drones
Hulpdiensten gaan meer samenwerken met drones (Foto: ANP)