Bonden stappen uit polderoverleg

Vakbonden CNV, FNV en VCP zijn uit het overleg met werkgevers over hervormingen in de arbeidsmarkt gestapt. Dat bevestigden vakbonden CNV en FNV. Volgens de bonden waren de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht de voornaamste struikelblokken in de onderhandelingen.

FNV-voorman Han Busker zei teleurgesteld te zijn in de uitkomst. "Afgelopen dagen is gebleken dat we met deze werkgevers geen afspraken kunnen maken over het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies", aldus Busker. Volgens zijn CNV-collega Maurice Limmen zijn de onderhandelende partijen "nooit in de buurt gekomen" van een vergelijk over het keren van de "flextrend".

Volgens de bonden is een vast contract op de arbeidsmarkt de norm. Voor flexibele en zelfstandige arbeid is volgens de bonden zeker plaats op de arbeidsmarkt. "Maar dit wordt nu vooral gebruikt om kosten te besparen en risico's af te wentelen op de werkenden", aldus de bonden in een verklaring.

Een 'polderakkoord' tussen beide partijen maakt dat politieke beslissingen over sociale wetgeving op meer draagvlak kunnen rekenen. Nu het overleg is mislukt, zal voor het nieuwe kabinet met alle partijen afzonderlijk overeenstemming moeten worden bereikt.

De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen zo snel mogelijk met werkgevers en werknemers om tafel gaan zitten om te praten over het mislukte polderoverleg. Dat het is mislukt is "zeer teleurstellend", zei VVD-leider Mark Rutte maandag. Of het klappen van het polderoverleg voor vertraging zorgt bij bij de kabinetsformatie, is nog niet duidelijk. "Dat gaan we proberen te voorkomen", zei Rutte.

Bonden stappen uit polderoverleg
Bonden stappen uit polderoverleg (Foto: ANP)