Racetalent Van Kalmthout (16) wint in VS, maar komt tekort voor titel

Racetalent Rinus van Kalmthout heeft in de Verenigde Staten net naast de titel in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap gegrepen. De 16-jarige Nederlander was op Watkins Glen de beste, maar dat was niet genoeg voor de titel.

Van Kalmthout begon de race vanaf plek twee, met veertien punten achterstand op Oliver Askew. De vier jaar oudere Amerikaan vertrok vanaf poleposition, maar moest de leiding na een mooie inhaalactie van de Nederlander afstaan aan zijn concurrent. Askew verloor verder echter geen plekken meer en dus had Van Kalmthout wat de titelstrijd betreft weinig aan de zege.

Voor de jonge Nederlander was het pas zijn eerste volledige seizoen in de autosport en daarin maakte hij grote indruk. Tegen veelal oudere coureurs won hij naast de race op Watkins Glen ook beide races op Road America.

Wat hij volgend jaar gaat doen is nog niet bekend, maar aangezien de F2000 de onderste trede van de Road to Indy-ladder is lijkt het logisch dat hij óf nog een jaar in het kampioenschap blijft rijden óf de overstap maakt naar het Pro Mazda-kampioenschap. Dat is het niveau onder de Indy Lights, wat dan weer het niveau onder de IndyCar Series is.