Dramatische Formule 2-race voor De Vries na zinderende slotfase

De eerste Formule 2-race van het weekeinde in Monza is voor de Nederlander Nyck de Vries uitgelopen op een drama, ondanks zijn tweede startplek.

De Vries kende een uitmuntende start en profiteerde optimaal van de slechte start van polesitter Nobuharu Matsushita. De Rus Artem Markelov kwam met een doldwaze actie in de eerste chicane binnendoor bij de Nederlander en raakte hem daarbij, maar kwam in de problemen en moest zich gewonnen geven.

De Nederlander van Racing Engineering had zo de leiding in handen, terwijl de als zevende vertrokken kampioenschapsleider Charles Leclerc weer met rasse schreden naar voren kwam. De Monegask lag al snel op de tweede plek en opende de jacht op De Vries, maar een serieuze aanval op de Nederlander zat er niet in.

Na achttien van de 23 ronden leek alles goed te gaan voor De Vries. Leclerc kwam naar binnen voor zijn verplichte pitstop, De Vries volgde een ronde later en kwam weer voor de Monegask de baan op. Niet veel later moest de safety car de baan op komen: Oliver Rowland zag vanaf de derde plek hoe zijn linkerachterwiel wegrolde nadat deze bij de pitstop niet goed vast was gezet.

De twee ronden van het vertrek van de safety car tot de finish waren niks minder dan chaotisch. De Vries hield aanvankelijk een aanval van Leclerc af, maar de Italiaan Luca Ghiotto profiteerde perfect en nam de leiding. Toch kwam De Vries aan de binnenkant van de Parabolica-bocht terug en bij het ingaan van de laatste ronde reden de twee zij aan zij op kop.

Ghiotto leek het voordeel te hebben in de eerste bocht, maar kon de bocht niet houden en schoot rechtdoor, terwijl De Vries ineens Leclerc weer achter zich aan kreeg. De Nederlander en de Monegask kwamen met elkaar in aanraking, waardoor Leclerc buiten de baan raakte. Een paar bochten later bleek dat De Vries een lekke band had en hij en Leclerc schoten nog eens gezamenlijk het grind in, waarmee voor beiden de race voorbij was.

Ghiotto reed zo naar de zege, hoewel de kans nog bestaat dat hij bestraft wordt: hij haalde immers flink voordeel uit zijn actie in de eerste bocht, terwijl hij zijn positie niet inleverde. Antonio Fuoco kwam als tweede over de streep, voor Matsushita. Leclerc en De Vries werden als zeventiende en achttiende geklasseerd en starten zondagochtend om 10.15 uur vrijwel achteraan in de sprintrace.

De laatste anderhalve ronde is hier terug te kijken.