WK ver weg voor Oranje na afstraffing

Het WK in Rusland is voor het Nederlands elftal nog steeds mijlenver weg. De ploeg van Dick Advocaat werd vernederd door Frankrijk.

Oranje kwam in het Stade de France al snel onder druk te staan. De Fransen domineerden op het middenveld, waar met name Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum onder de voet werden gelopen. De Oranje-defensie had continu moeite met de beweeglijke Kingsley Coman, Thomas Lemar en Antoine Griezmann.

Laatstgenoemde hielp Les Bleus al binnen het kwartier aan een verdiende voorsprong. Hij kreeg genoeg ruimte om een één-tweetje met Olivier Giroud te maken en de bal tussen de benen van Jasper Cillessen in het doel te schuiven: 1-0. Hoewel de Fransen bleven domineren, creëerde de ploeg van Didier Deschamps voor rust geen grote kansen meer. Aan de andere kant van het veld stond Vincent Janssen op een eiland en kon het Nederlands elftal totaal niet gevaarlijk worden op de helft van de tegenstander.

Halverwege greep Advocaat in door Wesley Sneijder te wisselen voor Tonny Vilhena. Er kwam daardoor meer gif in het elftal, al zorgde die felheid er ook voor dat Kevin Strootman twee gele kaarten kreeg en Oranje dus met tien man kwam te staan. Even later kreeg Arjen Robben de eerste grote Nederlandse kans van de wedstrijd. De Franse defensie zag Quincy Promes even over het hoofd, maar Robben kopte zijn voorzet slecht in.

In de tegenaanval hield Cillessen zijn team op de been door Paul Pogba van dichtbij af te stoppen. Even later was de keeper van Barcelona wel geklopt. Thomas Lemar knalde een afvallende bal met links heerlijk in de bovenhoek, waardoor de wedstrijd was beslist. Nadat Cillessen voorkwam dat invaller Kylian Mbappé de score uitbreidde, maakte Lemar uit een counter zijn tweede van de wedstrijd. Robben had pech dat hij in de slotfase de onderkant van de lat raakte en even later maakte Mbappé de vernedering voor Oranje compleet: 4-0.

Het Nederlands elftal is gezakt naar de vierde plaats in groep A, omdat Bulgarije met 3-2 van Zweden won. Frankrijk is nu koploper, drie punten boven Zweden en vier boven Bulgarije. Oranje heeft twee punten minder dan de Bulgaren, die zondag in Amsterdam  de volgende tegenstanders zijn.

Frankrijk

4 - 0

Nederland

 14' Griezmann
 73' Lemar
 88' Lemar
 90+1' Mbappé
   
 
 Gele kaart: Griezmann, Lacazette, Kurzawa, (Frankrijk),
 Rode kaart: , Strootman (61/2xg) (Nederland)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: ?
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sidibé
Koscielny
Umtiti
Kurzawa
Coman (Lacazette/80)
Pogba
Kanté
Lemar
Giroud (Mbappé/75)
Griezmann (Fekir/89)
  Cillessen
Fosu-Mensah
De Vrij
Hoedt
Blind
Wijnaldum
Sneijder (Vilhena/46)
Strootman
Robben
Janssen (v.Persie/64)
Promes