'Brexit-onderhandelingen stagneren'

Er wordt amper voortgang geboekt bij de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Alleen over de situatie rond de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland worden stappen gezet.

Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na afloop van de derde onderhandelingsronde in Brussel. Die begon maandag en duurde vier dagen. Volgens de Fransman is het in dit tempo de vraag of er om middernacht 29 maart 2019, het moment van het feitelijke afscheid, een akkoord ligt. Hij gaf toe ongeduldig te zijn en stelt voor de onderhandelingen te intensiveren.

Brexitminister
Volgens zijn Britse tegenhanger, brexitminister David Davis, wordt er wel vooruitgang geboekt. Hij kondigde aan binnenkort een document te publiceren waaruit de verschillen tussen de twee partijen moeten blijken.

Een eerder document werd donderdag fel door Barnier bekritiseerd. Zo willen de Britten volgens hem dat de marktvoorwaarden die ze weer zelf willen gaan opstellen, automatisch door de EU worden erkend. "Dit is simpelweg onmogelijk. Je kunt niet buiten de interne markt van de EU opereren en de wettelijke status daarvan vormgeven", aldus Barnier.

Rutte en Macron
De Britse regering moet beter haar best doen om de onderhandelingen tot een goed en spoedig einde te brengen, vinden premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron.

Rutte bezocht Macron donderdag in Parijs. Het tweetal wijst erop dat de EU pas afspraken met de Britten kan maken over hun toekomstige verhouding als eerst een aantal andere kwesties zijn afgehandeld. Zo moeten onder meer de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en vice versa zijn gewaarborgd.

'Onderhandelingen met Londen stagneren'
'Brexit-onderhandelingen stagneren' (Foto: ANP)