Kosovaarse Kelmendi grijpt naast medailles op WK judo

Judoka Majlinda Kelmendi is er op het wereldkampioenschap in Boedapest niet in geslaagd een medaille te veroveren in de klasse tot 52 kilogram. Dat is vrij uniek, want de Kosovaarse domineert die klasse al jaren.

De laatste keer dat de 26-jarige Kelmendi op een groot titeltoernooi verslagen werd was op het EK van 2013, ook in Boedapest. Dit keer ging het wederom van een leien dakje, tot de halve finales: de Japanse Ai Shishime was haar in een zinderende strijd nipt de baas. Shishime zette vervolgens door en won in de finale van haar landgenote Natsumi Tsunoda.

Voor Kelmendi kwam er zelfs een tweede nederlaag, want de Braziliaanse Erika Miranda versloeg haar ook nog eens in de strijd om het brons en pakte zo voor de vierde keer op rij een WK-medaille. De Russische Natalia Kuziutina pakte de andere bronzen medaille door de Israëlische Gili Cohen, verliezend halve finaliste, te verslaan.

De mannen vochten in de klasse tot 66kg en het goud ging ook daar naar Japan. De pas 20-jarige Hifume Abe maakte zijn enorme talent volledig waar door de Rus Mikhail Puliaev in de finale op zijn rug te gooien voor ippon en het goud. Vazha Margvelashvili uit Georgië versloeg de Zuid-Koreaan Kim Lim-hwan in de strijd om brons, de andere bronzen medaille ging naar de Israëlische nummer één van de wereld, Tal Flicker, die de Oekraïner Georgii Zantaraia versloeg. 

Rondom Israël waren er overigens ook weer eens de nodige problemen: Baruch Shmailov lootte in de eerste ronde tegen Houd Zourdani, Algerije's beste judoka. Israël en Algerije zijn echter geen beste maatjes en dus was vooraf al duidelijk dat Zourdani - net zoals bijvoorbeeld Iraniërs - zich terug moest trekken, gedwongen door hogerop. Dat gebeurde dan ook, tegen de tijd dat het toernooi begon was Zourdani plots uit het schema verdwenen.