Obstakels trottoirs Rotterdam tegen aanslagen

Op trottoirs in de Witte de Withstraat en de Meent in Rotterdam worden maatregelen genomen om aanslagen met voertuigen te voorkomen. De gemeente gaat die ook uitvoeren bij de herinrichting van de Coolsingel, die de komende jaren plaatsvindt.

De straten worden niet afgesloten, maar er worden hindernissen op voetpaden geplaatst om zo het inrijden op groepen mensen tegen te gaan. In steden als Londen, Berlijn en Barcelona werden op die manier al aanslagen gepleegd. Het Franse vastgoedconcern Klépierre nam zelf kortgeleden al fysieke maatregelen tegen het inrijden bij de Markthal en Alexandrium. Het college zegt binnen afzienbare tijd te beginnen met het realiseren van de hindernissen. Wat voor barrières er komen, is nog niet duidelijk.

De komende periode wordt onderzocht of in andere straten dezelfde maatregelen moeten worden genomen. In toekomstige herinrichtingsplannen van straten worden dergelijke barrières direct meegenomen.

Burgemeester en wethouders benadrukken dat er geen specifieke dreiging bestaat, maar dat de maatregelen "passen binnen het huidige dreigingsniveau". De stad Rotterdam nam afgelopen jaren al eerder tijdelijke maatregelen om het inrijden op mensenmassa's te voorkomen. Zo werden bij evenementen als de Marathon, het nationale vuurwerk en de huldiging van Feyenoord roadblocks en vrachtwagens geplaatst.

Obstakels trottoirs Rotterdam tegen aanslagen
Obstakels trottoirs Rotterdam tegen aanslagen (Foto: ANP)