Miljoenen pelgrims in Saudi-Arabië voor hadj

Zo'n twee miljoen moslims beginnen woensdag aan de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar de voor hen heilige plaatsen in Saudi-Arabië. Ongeveer 1,7 miljoen pelgrims zijn volgens Saudische media afkomstig van buiten het koninkrijk.

De gelovigen verzamelen zich woensdag op de vlakte van Mina nabij Mekka. Het traditionele hoogtepunt vindt donderdag plaats: dan komen pelgrims bijeen bij de berg Arafat. De autoriteiten hebben extra maatregelen genomen om dat in goede banen te leiden. Zo worden voetgangerspaden in het gebied volgens de krant Saudi Gazette beschermd met barricades en muren van cement.

De hadj is een van de grootste religieuze manifestaties ter wereld. Iedere moslim wordt geacht de bedevaart minstens eenmaal in zijn leven te doen. Voorwaarde is wel dat ze daar fysiek en financieel toe in staat zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet precies zeggen hoeveel Nederlandse moslims vanwege de hadj naar Saudi-Arabië reizen. Het departement adviseert Nederlandse pelgrims de aanwijzingen van de autoriteiten strikt te volgen, alert te zijn en contact te houden met de reisorganisator.