Spaanse politie schakelt opnieuw terroristen uit

In de Catalaanse kuststad Cambrils ten zuidwesten van Barcelona is momenteel een grote politieactie gaande. Met de actie zou een tweede grote aanslag in Spanje zijn gestopt.

Bij de aanval in Cambrils werden net als in Barcelona meerdere mensen aangereden. Hierop werden vier mannen doodgeschoten en is een vijfde terrorist ernstig gewond geraakt. Volgens de Catalaanse media droegen alle mannen een bomgordel.

Weer open
De Rambla in Barcelona is ondertussen deels weer open voor publiek. Toeristen die in hotels in het afgesloten gebied verblijven, mogen onder begeleiding van agenten naar hun kamer, aldus de Spaanse krant El País. De toeristen zouden in kleine groepjes tot de straat waar donderdagmiddag een aanslag plaatsvond, worden toegelaten.

Na de aanslag werd de straat afgesloten.

Rouwperiode
De Catalaanse regering heeft donderdagavond een officiële rouwperiode van drie dagen afgekondigd wegens de terreuraanslag op de Rambla. De burgemeester van Barcelona Ada Calau riep iedereen op vrijdag om 12.00 uur een minuut stilte in acht te nemen om de slachtoffers te herdenken. "Het gaat erom te tonen dat we niet bang zijn en eensgezind in de strijd tegen barbarij en voor democratie", zei ze.

Update 04:14 uur
Volgens diverse bronnen is de vijfde aangeschoten terrorist inmiddels ook gaan hemelen.