Miljardenverbouwing grote moskee Mekka hervat

Het aannemingsbedrijf van de familie Bin Laden hervat volgende maand, na de jaarlijkse bedevaart hadj, de verbouwing aan de grote moskee in de Saoedi-Arabische stad Mekka.

Het enorme bouwproject dat omgerekend 22,7 miljard euro kost, lag sinds september 2015 jaar stil. Toen kwamen 107 arbeiders die aan de verbouwing werkten om het leven nadat een kraan omviel en hen verpletterde. Ook de teruggelopen olie-inkomsten van de staat Saudi-Arabië maakten hervatting van de verbouwing onmogelijk.

Het bouwbedrijf is met de Saudische autoriteiten tot overeenstemming gekomen over de betaling van de schade, veiligheidsgaranties en achterstallige lonen. De Saudi Binladin Group, zoals de aannemer officieel heet, heeft zelf geen toelichting gegeven.

Door de verbouwing moet het moskeecomplex beter de jaarlijkse stroom van miljoenen pelgrims beter kunnen verwerken. De afgelopen jaren vielen geregeld veel doden door de drukte. Het ergste ongeluk was in 2015 toen er in de menigte grote paniek uitbrak, waardoor rond 2000 mensen onder de voet werden gelopen en uiteindelijk stierven.

Miljardenverbouwing grote moskee Mekka hervat
Miljardenverbouwing grote moskee Mekka hervat (Foto: ANP)