Schippers: fipronilonderzoek dit jaar afronden

Het kabinet hoopt het onderzoek naar de besmetting van eieren met het giftige fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het Nederlandse bedrijfje Chickfriend gebruikte fipronil om bloedluizen in pluimveestallen te doden, maar dat is verboden. Toen dat in juli uitkwam ontstond er onrust onder consumenten, blokkeerde de NVWA een kleine tweehonderd pluimveebedrijven, werden miljoenen eieren teruggeroepen en stokte de export.

De NVWA heeft inmiddels niet alleen eieren, maar ook producten waarin eieren zijn verwerkt getest op fipronil, waaronder eierkoeken, wafels en mayonaise. In een Surinaamse eiersalade die werd getest werd meer fipronil aangetroffen dan maximaal is toegestaan. De hoeveelheid was evenwel zo laag dat er geen risico was voor de volksgezondheid, aldus Schippers.

Tipgever
De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van het giftige fipronil in de pluimveesector wees al expliciet naar Chickfriend, bevestigt Schippers in haar brief. De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw Chickfriend noemde.

Toen de NVWA Chickfriend in juli natrok kwam de tip uit november niet naar boven. De onderzoekers die het kabinet inmiddels opdracht heeft gegeven de toedracht van het fipronilschandaal onder de loep te nemen, moeten ophelderen waarom de dienst niet meteen op de melding van een paar maanden eerder stuitte.

Schippers: fipronilonderzoek dit jaar afronde
Schippers: fipronilonderzoek dit jaar afronden (Foto: ANP)