Beschuldiging duikbooteigenaar verzwaard

Een kleine week na de mysterieuze verdwijning van de Zweedse journaliste Kim Wall heeft de Deense justitie de beschuldiging tegen de verdachte duikbooteigenaar aangescherpt. De openbaar aanklager verwijt de 46-jarige uitvinder volgens persbureau Ritzau nu dood door ernstige nalatigheid. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal acht jaar.

Eerder was in de aanklacht sprake van dood door schuld. De verzwaring wordt volgens de Deense media toegepast als bijvoorbeeld blijkt dat een automobilist een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt onder invloed van drank of drugs en niet alleen door roekeloos rijden.

De 30-jarige Zweedse werd vorige week donderdag voor het laatst gezien. Ze was die avond aan boord van de privéonderzeeër van de gearresteerde Deen. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor ondanks de grootscheepse zoekactie die gaande is in de wateren tussen Denemarken en Zweden.

De verdachte beweert de journaliste te hebben afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen. Later die nacht zonk zijn boot door een probleem met een ballasttank. Hij kon zich ternauwernood redden. De politie denkt dat de kapitein het vaartuig met opzet naar de zeebodem heeft gestuurd.

Beschuldiging duikbooteigenaar verzwaard
Beschuldiging duikbooteigenaar verzwaard (Foto: ANP)