Keniaanse politie doet inval bij critici

De Keniaanse politie en belastingautoriteiten hebben woensdag een inval gedaan bij een kantoor van een pro-democratische organisatie die kritische vragen had gesteld over de voorbereidingen van de betwiste verkiezingen van vorige week. Dit zei de directeur van het Afrikaanse Centrum voor Open Governance (AfriCOG) tegen persbureau Reuters.

De inval volgt op beschuldigingen van de regering aan AfriCOG en een andere maatschappelijke organisatie, de Kenya Human Rights Commission (KHRC), van administratieve en fiscale overtredingen. De dreiging om de organisaties te sluiten, die een leidende rol speelden bij het monitoren van de verkiezingen, is door de Verenigde Naties en internationale rechtengroepen zoals Amnesty International en Human Rights Watch veroordeeld.

De zittende president Uhuru Kenyatta won de verkiezing van 8 augustus met een verschil van 1,4 miljoen stemmen. Internationale en binnenlandse waarnemers zeggen dat het verkiezingsproces grotendeels vrij en eerlijk was, maar oppositieleider Raila Odinga heeft de resultaten betwist.

De Keniaanse televisie liet beelden zien van de inval. Advocaat Maina Kiai vroeg waarom de belastingdienst drie vrachtauto's van de politie bij zich had.

Keniaanse politie doet inval bij critici
Keniaanse politie doet inval bij critici (Foto: ANP)