Onduidelijkheid rond 400m-finalist Makwala: "Ik wil lopen, maar het mag niet"

Het wereldkampioenschap atletiek moet het zonder een van de op papier beste duels van het toernooi doen. Isaac Makwala uit Botswana heeft zich op het laatste moment terug moeten trekken van de finale van de 400 meter, die dinsdagavond gelopen wordt.

Makwala werd gezien als een van de voornaamste uitdagers van wereldrecordhouder Wayde van Niekerk, de Zuid-Afrikaanse topfavoriet voor het goud. Maandag trok de Botswaan zich al terug van de series op de 200 meter, die hij wel wilde maar niet mocht lopen van de arts: Makwala is zoals veel atleten in Londen getroffen door het norovirus.

"Ik had kunnen lopen. Mijn warm-up ging goed en ik was klaar om in actie te komen", aldus Makwala voorafgaand aan de series van de 200 meter, waarbij hij te kennen gaf dat hij over had gegeven. Een arts besloot hem vervolgens geen toestemming te geven om in actie te komen. "Dit is echt balen, het breekt mijn hart dat ik de finale niet kan lopen", zegt Makwala. 

Update 20.45 uur
Er lijkt flink wat onduidelijkheid te zijn over Makwala. Zelf beweert hij bij hoog en laag dat hij in staat is om de finale te lopen, maar dat hij van atletiekbond IAAF niet mag lopen. Oud-wereldrecordhouder Michael Johnson zegt gehoord te hebben dat Makwala 'gewoon' naar het stadion gaat om daar alsnog te proberen aan de start te mogen verschijnen. Of hij wel of niet start is nog altijd volkomen onduidelijk dus, we zullen het rond 22.50 uur definitief weten.