Gouden Botswaanse WK-droom lijkt in duigen te vallen

Het leek er op het wereldkampioenschap atletiek op dat Botswana misschien wel eens voor het eerst in de geschiedenis een estafettemedaille zou kunnen winnen. Sterker nog, op de 4x400 meter bij de mannen zou zelfs goud niet onmogelijk zijn.

Met de ervaren Isaac Makwala en zijn jonge teamgenoten Baboloki Thebe en Karabo Sibanda heeft Botswana drie wereldtoppers op de 400 meter, terwijl 800 meter-favoriet Nijel Amos mogelijk de broodnodige vierde man zou kunnen zijn - hij heeft dan wel weinig ervaring met de 400 meter, maar is wel een zeer ervaren 'racer'.

Vorig jaar was er al de hoop op de Olympische Spelen, maar Thebe raakte geblesseerd en moest afhaken. Dat zou ze duur komen te staan: met de aanzienlijk minder goede Leaname Maotoanong als slotloper kwam Botswana heel dicht bij zilver, maar in de laatste meters zakte Maotoanong terug naar plek vijf.

Met het dream team van Makwala, Thebe, Sibanda en Amos zou het nu dan moeten lukken, maar helaas, het lijkt weer fout te gaan. Zaterdagochtend deden Makwala en Thebe het uitstekend in de series van de 400 meter, maar Sibanda gaf er na zo'n 350 meter in kansloze positie de brui aan.

Het heeft er alle schijn van dat de pas 19-jarige Sibanda niet op tijd is hersteld van een blessure en daarmee is het maar de vraag of hij op de estafette, aan het einde van het WK, wel in actie kan komen. Zonder hem zal het voor Botswana in elk geval wederom lastig worden om als klein sportland een stukje geschiedenis te schrijven.

De olympische finale van vorig jaar, waar Botswana net naast de medailles greep (Bron: YouTube)

De heat van Sibanda op zaterdagochtend, waar de blessure weer toe leek te slaan (Bron: YouTube)