'Fipronil-kip ruimen is in strijd met de wet'

Pluimveehouders die hun kippen ruimen omdat ze het verboden middel fipronil in hun lijf hebben, overtreden volgens vijf dierenorganisaties de wet. De organisaties hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag verzocht hiertegen op te treden.

Diverse bedrijven die vanwege de fipronil-kwestie hun eieren momenteel niet mogen verkopen, hebben hun kippen al laten doden. Ze doen dat omdat ze anders kosten blijven maken, bijvoorbeeld voor voer, terwijl er geen inkomsten zijn. Daarnaast hopen ze zo sneller de draad weer te kunnen oppakken met niet-besmette nieuwe kippen.

De dierenorganisaties stellen echter dat er geen goede reden is om te ruimen. "Volgens toxicologen is fipronil na een aantal weken uit het lichaam. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid", zegt een woordvoerster van Comité Dierennoodhulp. Ze stuurde de verzoeken mede namens Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have.

'Fipronil-kip ruimen is in strijd met de wet'
'Fipronil-kip ruimen is in strijd met de wet' (Foto: ANP)