Britse prins Philip met pensioen

Prins Philip, de 96-jarige echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, heeft woensdagmiddag zijn laatste eigen officiële publieke optreden. Na 65 jaar trouwe dienst aan zijn koningin en vrouw trekt hij zich terug en zal hij alleen af en toe zijn vrouw vergezellen. De 91-jarige koningin, die al 65 jaar op de troon zit, is niet van plan het rustiger aan te doen.

Woensdagmiddag zal de prins een parade bijwonen van de koninklijke marine, waarvan hij kapitein-generaal is. Doordat hij trouwde met de koningin, moest hij een veelbelovende carrière in de marine opgeven. Koningin Elizabeth noemt haar man haar "steun en toeverlaat". Hij wordt gezien als de belangrijkste factor die de lange regeerperiode van de koningin mogelijk maakt.

De prins staat bekend om de losse manier waarop hij altijd met zijn functie is omgegaan. Hij had zichtbaar niet altijd evenveel zin in zijn verplichtingen en maakte vaak ongepaste opmerkingen. Deze informele stijl, een contrast met de Britse stijfheid, maakte hem ook weer geliefd.

Britse prins Philip met pensioen
Britse prins Philip met pensioen (Foto: ANP)