'IS en klimaatverandering grootste bedreigingen'

De wereldbevolking beschouwt Islamitische Staat en de klimaatverandering als de grootste bedreigingen voor haar veiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew, dat in drie maanden tijd de mening van 42.000 mensen in 38 landen peilde. Cyberaanvallen door vreemde mogendheden en de staat van de wereldeconomie delen de derde plaats.

In de enquête moest de ernst van acht potentiële gevaren worden beoordeeld. De ondervraagde Nederlanders zetten IS op 1, gevolgd door klimaat en buitenlandse hackers. In achttien landen, naast de VS vooral in Europa, wordt het IS-terrorisme het meest gevreesd. De gevolgen van de opwarming van de aarde staan in dertien naties, veelal in Afrika en Latijns-Amerika, bovenaan de 'rampenlijst'. In Spanje noemde liefst 89 procent van de ondervraagden het klimaat als het belangrijkste mondiale thema.

Grieken en Venezolanen zijn vooral bezorgd over de stagnering van de economie. Turken maken zich het drukst om de macht en invloed van de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen dat ze vanwege de noodtoestand in Turkije niet de mening van de Turken over IS hebben gepeild. In Hongarije wordt de toestroom van vluchtelingen als het grootste probleem gezien.

De algemene lijst is volgens Pew als volgt. Bovenaan staat IS met 62 procent. Direct daarop volgt klimaatverandering met 61 procent. Cyberaanvallen uit andere landen worden door 51 procent als meest bedreigend ervaren. Eenzelfde percentage vindt de toestand van de wereldeconomie de grootste bedreiging. De vluchtelingencrisis uit landen als Irak en Syrië kan op 39 procent van de stemmen rekenen. Daarna komt de macht van de VS met 35 procent. De macht van Rusland en van China zijn gedeelde hekkensluiters met 31 procent.

IS en klimaatverandering grootste bedreiging
'IS en klimaatverandering grootste bedreigingen' (Foto: ANP)