Turkse vrouwen betogen voor 'kledingrechten'

Honderden Turkse vrouwen zijn zaterdag de straat opgegaan in Istanbul om te betogen voor het recht om zelf hun kleding te kiezen. Ze zeggen steeds vaker geconfronteerd te worden met verbaal en fysiek geweld vanwege hun kledingkeuze, die in de ogen van sommige mannen niet conservatief genoeg is.

De protestmars begon aan de Aziatische kant van de stad. Vrouwen scandeerden slogans als "we zullen niet gehoorzamen, tot zwijgen worden gebracht of bang zijn". Een aantal deelneemsters had korte spijkerbroekjes meegenomen om te laten zien wat voor kleding sommige mannen onacceptabel zeggen te vinden. Andere vrouwen betoogden voor het recht om uit vrije wil hoofddoekjes te dragen.

Meerdere vrouwen zijn de afgelopen maanden in de stad belaagd vanwege hun kledingkeuze. Zo verschenen eerder videobeelden van een meisje dat in een bus door een man werd geslagen terwijl de bestuurder toekeek. Dat gebeurde omdat het slachtoffer een korte broek droeg tijdens de Ramadan. "Schaam je je niet om je zo te kleden tijdens de Ramadan", vroeg de aanvaller aan de jonge vrouw.

Turkse vrouwen betogen voor 'kledingrechten'
Turkse vrouwen betogen voor 'kledingrechten' (Foto: ANP)