Nederlandse gemengde estafetteploeg zwemt naar WK-zilver

De Nederlandse zwemploeg heeft op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest knap zilver veroverd op de gemengde 4x100 meter vrije slag, waarvan de finale hier te zien is.

Dat de Amerikanen zouden gaan winnen als ze geen illegale overname hadden stond vooraf al wel min of meer vast. Met Caeleb Dressel en Nathan Adrian begon de ploeg met de nummers één en twee van de 100 meter vrij bij de mannen, gevolgd door Mallory Comerford en Simone Manuel, de nummers vier en één bij de vrouwen. Met 3:19,60 was er dan ook goud en een heel dik nieuw wereldrecord voor de VS.

De strijd om zilver was een stuk spannender en na een nette prestatie van Ben Schwietert zorgde een welhaast bizarre split van Kyle Stolk ervoor dat Nederland volop in de race lag. Stolk heeft een persoonlijk record van 49,40 seconden, maar zaterdagavond had hij voor de 100 meter slechts 47,80 tellen nodig, een tijd waarmee de wereldtop in de buurt komt. 

Femke Heemskerk dook precies goed op tijd het water in - 0,03 seconden eerder en Nederland was gediskwalificeerd - waarna ze na een toprace Ranomi Kromowidjojo op plek twee het water in liet duiken. Dat stond Kromowidjojo niet meer af en met 3:21,81 - eveneens ruim onder het oude wereldrecord - pakte Nederland zilver. Met 3:23,55 was het brons voor Canada. 

De 800 meter vrije slag bij de vrouwen was ook niet al te spannend. Katie Ledecky was de topfavoriet en de wereldrecordhoudster maakte het volledig waar: goud in 8:12,68. De pas 15-jarige Chinese Li Bingjie leek vooraf de enige die heel misschien een kans had om Ledecky uit te dagen. Ze bleef tot aan het einde goed in de buurt en met 8:15,46 was er zilver voor Li, gevolgd door de Amerikaanse Leah Smith in 8:17,22.