Zwarte zaterdag iets rustiger dan vorig jaar

Vakantiegangers die met de auto reizen kampen op deze eerste zwarte zaterdag met flinke vertragingen op de Europese snelwegen. Toch was het iets minder druk dan vorig jaar rond deze tijd. Dat melden de ANWB en de VerkeersinformatieDienst (VID).

Op de Europese vakantiewegen stond rond lunchtijd 1209 kilometer file. Daarvan stond de helft (610 kilometer) in Frankrijk. Vorig jaar stond er op de eerste zwarte zaterdag van het jaar op het hoogtepunt 688 kilometer stilstaand verkeer op de Franse wegen. Deze zomer volgen er nog drie zwarte zaterdagen die nog drukker kunnen worden.

De meeste vertraging in Frankrijk doet zich voor op de Autoroute du Soleil (A7). Daar stond op het hoogtepunt 72 kilometer file. Op de A9 naar het zuiden en op de A10/A63 rond Bordeaux was het ook over tientallen kilometers stilstaan.

Blokrijden
Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kampte het verkeer met problemen. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland bedraagt de wachttijd ruim twee uur naar het zuiden. In Oostenrijk is het druk op de A10 naar Villach en verder aansluitend op de A11 naar Slovenië. Bij de Tauerntunnel moest het verkeer 'blokrijden', waarbij het in groepjes met een constante snelheid werd doorgelaten. Voor de Karawankentunnel op de grens met Slovenië is de wachttijd in beide richtingen een uur. In het zuiden van Duitsland is het stilstaan op de A8 van München naar Salzburg voor de grensovergang. In het noorden van Duitsland is het vooral druk door terugkerende Scandinaviërs op de A7 tussen Hannover en Hamburg.

In Italië staan lange files richting Adriatische kust.

Ook in eigen land kunnen grote evenementen dit weekeinde tot oponthoud leiden.

Zwarte zaterdag iets rustiger dan vorig jaar
Zwarte zaterdag iets rustiger dan vorig jaar (Foto: ANP)