Estafettezwemmers als snelste naar WK-finale, Kromowidjojo met 3e tijd

De Nederlandse zwemploeg heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest indruk gemaakt op de gemengde 4x100 meter vrije slag.

Ben Schwietert en Kyle Stolk zwommen beiden sneller dan ze ooit gedaan hadden, Femke Heemskerk en Maud van der Meer konden dat prima afmaken. Met 3:23,89 bleef Nederland zelfs minder dan een seconde boven het uit 2015 stammende wereldrecord van de Amerikanen, goed voor de snelste tijd van de ochtend.

Favoriet voor goud is Nederland overigens zeker niet. Van der Meer kan zaterdagavond nog vervangen worden door Ranomi Kromowidjojo, maar verder lijkt veel verbetering niet echt te vinden. De Amerikaanse ploeg was slechts 0,04 seconden langzamer, maar kan de wereldkampioenen op de 100m vrij bij de mannen en vrouwen en de nummers twee en vier bij de mannen en vrouwen nog in het team zetten.

Kromowidjojo deed het individueel overigens prima op de ochtend. In de series van de 50 meter vrije slag zwom ze met 24,53 seconden naar de derde tijd. Tamara van Vliet noteerde met 24,94 de veertiende tijd en mag zaterdagavond ook weer in actie komen in de halve finales.