Zwemster Toussaint loopt WK-finale mis, Efimova bloedsnel

Zwemster Kira Toussaint heeft zich op het wereldkampioenschap langebaan in Boedapest niet geplaatst voor de finale van de 100 meter rugslag.

De dochter van voormalig olympisch kampioene Jolanda de Rover lag er na 75 meter weer geweldig voor, maar net als 's ochtends viel ze daarna ver terug. Toussaint eindigde na 1:00,76 minuten, de zestiende en laatste tijd in de halve finales.

Grote indruk werd in dezelfde halve finale gemaakt door de Canadese Kylie Masse. Zij tikte aan na 58,18 seconden en kwam daarmee tot op 0,05 tellen van het uit 2009 stammende wereldrecord van Gemma Spofforth, die dat met een 'superpak' zwom.

De 100 meter schoolslag bij de dames belooft dinsdag een prachtige finale op te leveren. Yuliya Efimova zwom in de halve eindstrijd naar 1:04,36, slechts één honderdste boven het wereldrecord dat Ruta Meilutyte op het WK van 2013 zwom.

De Amerikaanse Lilly King noteerde 1:04,53 en lijkt een grote uitdaagster, terwijl Meilutyte de vorm toch weer gevonden lijkt te hebben na een dramatisch jaar - na haar laatste wedstrijd voor het WK, in Litouwen, eindigde ze nog in het ziekenhuis. Met 1:05,06 noteerde ze de derde tijd.

Op de 100 meter rugslag bij de mannen haalde de jonge Rus Kliment Kolesnikov zich ongetwijfeld de woede van zijn coach op de hals. De tiener zwom in de halve finales een tijd van 53,84 seconden, goed voor de gedeeld negende plek.

Hij moest daardoor een swim-off zwemmen tegen de Chinees Li Guangyuan, met als inzet de vraag wie de eerste en wie de tweede reserve zou worden. In die swim-off knalde Kolesnikov dan ineens naar 53,38 seconden, een verbetering van zijn eigen wereldrecord voor junioren en in de halve finales goed voor plek zeven, en dus een plaats in de finale. Nu moet hij hopen dat één van de acht finalisten afzegt.