Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster'

Studenten van de TU Delft presenteren dinsdag hun nieuwste zonneauto, de Nuna9. Daarmee hopen ze in oktober opnieuw de wereldtitel zonneracen in de wacht te slepen.

"Hij ziet er heel anders uit, het is een klein racemonster geworden. Afgelopen weekends hebben we er rondjes mee gereden, hij doet het heel erg goed. Ook bij hoge snelheden", zegt Sarah Bennink Bolt van het Delftse Nuon Solar Team.

Het studententeam verdedigt half oktober de wereldtitel zonneracen tijdens de tweejaarlijkse wedstrijd Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Tot nu toe wonnen de Delftse studenten zes keer, waaronder de laatste editie van de race in 2015.

Prestigieuze wedstrijd
De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

De studenten krijgen deze ronde wel met strengere regels te maken. Zo mogen alleen de coureurs nog tijdens de wedstrijd aan de auto sleutelen of een band verwisselen. Eerder mocht het hele team dit doen. Dat maakt het volgens Bennink Bolt extra zwaar, zeker met temperaturen die kunnen oplopen tot ver boven de 40 graden.

Ook moeten de zonneauto's het met een derde minder zonnepanelen doen vergeleken met de vorige wedstrijd. "Dat is ook mogelijk omdat de technologie is verbeterd. De auto's gaan efficiënter met energie om", vertelt Bennink Bolt.

Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster'
Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster' (Foto: ANP)