Ritzege Boasson Hagen in Tour

Edvald Boasson Hagen heeft de negentiende etappe in de Tour de France gewonnen. Na 222,5 kilometer koersen, van Embrun naar Salon-de-Provcence, kwam de Noor na een ontsnapping, uit de kopgroep op drie kilometer van de meet, solo over de meet. Ook na vandaag behoudt Chris Froome het geel.

Het was een onrustig begin van de etappe met veel renners die probeerden te ontsnappen. Een groep van twintig man, met daarin Mollema, slaagde er in een gat te slaan. De voorsprong liep al gauw op naar boven de drie minuten. Met nog 148 kilometer voor de boeg was   het al opgelopen tot zeven minuten en dertig seconden. Dat was ook de maximale voorsprong. In het peloton was het Sky die de boel controleerde.

De Belg Keukeleire sprong op 61 kilometer van de meet weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. Hij werd echter weer bijgehaald. De voorsprong op het peloton was inmiddels weer opgelopen tot boven de acht minuten. Het laatste klimmetje van de dag en van deze Tour was de Col du Pointu, een col van de derde categorie. Tijdens die beklimming probeerden verschillende renners weg te rijden uit de kopgroep, maar ze kwamen niet ver. Sicard kwam als eerste boven.

Naarmate het einde van de etappe vorderde, werd het onrustig in de koproep. Hierdoor brak de groep in twee stukken, Mollema zat in het achterste stuk. Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Daniele Bennati (Movistar), Michael Albasini, Jens Keukeleire (Orica), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Nikias Arndt (Sunweb), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Elie Gesbert (Fortuneo-Oscaro) zaten in de nieuwe kopgroep. Het bleef onrustig. Drie kilometer voor het einde was het Boasson Hagen die wegsprong. Daarachter was de samenwerking om de Noor terug te halen ver te zoeken. De voorsprong wist Boasson Hagen vast te houden en hij kwam als winnaar over de meet.

Ritzege Boasson Hagen in Tour (Pro Shots / George Deswijzen)
Ritzege Boasson Hagen in Tour (Pro Shots / George Deswijzen)