Brand in grotten: groot alarm in Maastricht

De hulpdiensten hebben vrijdagmiddag in Maastricht groot alarm geslagen om een brand in de grotten bij het Belgisch grensplaatsje Kanne. Daar brak donderdag brand uit in hooi dat een bedrijf in de grotten heeft opgeslagen.

De Belgische brandweer zou zich uit de grotten hebben moeten terugtrekken wegens instortingsgevaar, zei een woordvoerder van de Nederlandse brandweer. Volgens de brandweer is er sprake van brandstichting.

De smeulende brand veroorzaakt een enorme rookontwikkeling, die zich via de grotten naar Maastricht uitbreidt. Op Maastrichts grondgebied ligt bij die grotten onder meer Kasteel Neercanne, een internationaal befaamd restaurant. Het gebouw heeft volgens de brandweer ook te lijden van de rook, en de nodige rook- en roetschade opgelopen.

Volgens de brandweer is een "grote hoeveelheid" hooi in de grotten opgeslagen. De hooibrand zorgde in de nacht van donderdag op vrijdag al voor stankoverlast in Maastricht. De brandweer heeft mensen die last van die rook hebben, opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De Belgische brandweer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geprobeerd met vijftig mensen het smeulende hooi mondjesmaat uit de grot te halen. Maar dat ging erg langzaam.

Brand in grotten: groot alarm in Maastricht
Brand in grotten: groot alarm in Maastricht (Foto: ANP)