Barguil pakt zege bovenop de Izoard, Froome blijft leider

Warren Barguil heeft de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De bolletjestruidrager was de beste bovenop de Izoard voor John Darwin Atapuma, die als laatste was overgebleven van de vluchtersgroep. Romain Bardet werd derde op twintig seconden voor Chris Froome, die leider blijft in het algemeen klassement.

Al snel in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van 54 renners met daarbij drie Nederlanders: Bauke Mollema, Maurits Lammertink en Marco Minnaard. De kopgroep zou meer dan zes minuten pakken op het peloton.

Op de Côte de Demoiselles, de eerste klim van de kwam een nieuwe kopgroep tot stand met daarbij zeven renners: Lilian Calmejane (Direct Energie), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors), Ben Swift (UAE-Emirates), Angelo Tulik en Sylvain Chavanel (beiden Direct Energie), Simon Clarke (Cannondale-Drapac) en Florian Vachon (Fortuneo-Oscaro).

De zeven konden niet voorop blijven, waarna er een nieuwe kopgroep van 25 renners met daarbij de Nederlanders Lammertink en Minnaard. Op de Col de Vars zou Mollema de overstap maken na de kopgroep. Net onder de top zou een nieuwe kopgroep ontstaan: Romain Sicard (Direct Energie), Alexey Lutsenko (Astana), Darwin Atapuma (UAE Emirates) en Tony Gallopin (Lotto Soudal). In de afdaling zouden ook nog Tsgabu Grmay (Bahrain Merida) Romain Hardy (Fortuneo – Oscaro), Daniel Navarro en Nicolas Edet (Cofidis) aansluiten. Nadat ook Rudy Molard (FDJ) en Diego Ulissi (UAE-Emirates) de oversteek maken.

Ook daarin was geen goede samenwerking en kozen Lutsenko en Edet voor de aanval. Op vijftien kilometer van de meet reed Lutsenko weg bij Edet. In de achtergrond koos Atapuma voor de achtervolging en wist met nog zes kilometer te gaan bij Lutsenko te komen. Al snel kon de Kazach de Colombiaan niet meer volgen, waardoor Atapuma er alleen vandoor ging.

Vanuit het peloton was er een aanval van Warren Barguil. De Fransman kreeg in eerste instantie nog Alberto Contador met zich mee, maar de Spanjaard kon het hoge tempo van de bolletjestruidrager niet volgen. In de laatste kilometer zou Barguil aansluiten bij Atapuma en zou de etappe winnen met twintig seconden voorsprong op de Colombiaan.

Chris Froome slaagde erin om zijn gele trui met succes te verdedigen. AG2R La Mondiale probeerde onderweg om de koers hard te maken en zette zich op de slotklim lange tijd aan kop van het peloton. Sky zou het tempo overnemen van de ploeg van AG2R La Mondiale, waarna stevig werd uitgedund. Nadat Kwiatkowski zijn werk had gedaan voor Froome, was het de beurt aan Mikel Landa. De Spanjaard koos voor de aanval en zou een voorsprong van twintig seconden pakken op de groep-Froome.

Nadat Bardet ging versnellen kwamen ze al snel weer bij Landa. Uran en Froome konden de Fransman volgen, waarna het de beurt was aan Froome. Froome had een klein gaatje, maar Uran reed het in het kleine stukje afdaling weer dicht. Bardet won nog wel de sprint voor de derde plaats, waardoor hij twee seconden dichter komt op Froome in het klassement.

Grootste verliezer was Fabio Aru. De Italiaans kampioen verloor vijftig seconden op Landa, waardoor hij een plaats verliest in het algemeen klassement. De Italiaan staat nu op een vijfde plaats.