Doctor Who: De dertiende Doctor is bekend!

Zojuist heeft de BBC bekendgemaakt welke acteur de rol van de Doctor zal vertolken nadat de huidige Doctor, Peter Capaldi, tijdens de komende kerstaflevering zijn sonic screwdriver voorgoed aan de wilgen hangt.

Jodie Whittaker zal de rol van de 13e Doctor gaan vertolken. Zij vertolkte eerder al de rol van Beth Latimer in Broadchurch.

Sinds het vertrek van Capaldi werd aangekondigd laaiden ook de geruchten op. De komst van een vrouwelijke Doctor, niet-blanke Doctor, openlijk homoseksuele Doctor of een combinatie daarvan zou vrijwel zeker zijn. Tegelijk meldde de BBC meer dan eens terug te willen naar de tijd van David Tennant (de 10e) en Matt Smith (de 11e); een jonge, aantrekkelijke Doctor met een even jonge en aantrekkelijke companion.

Hoe de huidige keuze voor een vrouwelijke Doctor zal uitpakken en hoe de controverse, die hoe dan ook onvermijdelijk was, zal uitspelen zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is een gewaagde keuze, en voor de BBC zal het erop of eronder zijn: óf men omarmt deze vrouwelijke Doctor en de serie kan nog jaren voort, óf de massa laat de serie vallen.

Update

Hieronder de announcementvideo.