Van Rouwendaal kansloos op 10km open water, goud voor Muller

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest geen potten kunnen breken op de 10 kilometer open water, het onderdeel waarop ze vorig jaar nog olympisch kampioene werd. 

De Nederlandse kampt met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer. Van Rouwendaal kon weliswaar lang voorin mee, maar na zo'n 7,5 kilometer zakte ze in rap tempo weg, waarna ze op 1:41 minuten de zestiende plek pakte.

De wereldtitel ging dikverdiend naar de Française Aurelie Muller, die in Rio nog als tweede aantikte, maar gediskwalificeerd werd. Muller verdedigde haar in 2015 in Kazan veroverde wereldtitel met verve en tikte als eerste aan. 

Het werd aan het einde nog bijna even snappend, want de Ecuadoriaanse Samanta Arevalo zette een stevige eindsprint in. Het was te laat om Muller bij te halen, maar Arevalo pakte wel een voor haar land zeldzame zilveren medaille.

De strijd om brons ging tussen Arianna Bridi uit Italië de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, tweevoudig wereldkampioene over 25 kilometer. De twee tikten gelijktijdig aan en omdat geen uitsluitsel gegeven kon worden kregen beiden het brons omgehangen.