Elvis-fans maken zich op voor triest jubileum

Over precies een maand is het veertig jaar geleden dat de wereld werd geschokt door de dood van Elvis Presley, nog maar 42 jaar oud. De King (of rock and roll) heeft ook in onze contreien nog veel fans, van wie er diverse zijn verenigd in fanclubs. Een aantal liefhebbers reist in augustus speciaal voor het trieste jubileum af naar Graceland in Memphis, twintig jaar lang het woonhuis van de artiest.

Het heeft al jaren een museumfunctie, terwijl je in de aanpalende winkels om memorabelia niet verlegen hoeft te zitten. Of je nu een degelijk boek over hem wilt kopen of een peper- en zoutstel met Elvis en een jukebox als vaatjes, het is er allemaal. Stemmig is het daarentegen in de tuin, waar Presley begraven ligt.

Ook uit Nederland reizen Elvis-fans naar Memphis om ter plekke te herdenken dat hun held er op 16 augustus 1977 bezweek. Freia Haan van de Nederlandse Elvis Presley Fanclub is zeker van de partij, zegt ze. Samen met andere Nederlandse fans gaat ze mee met een Britse club, volgens haar samen zo'n driehonderd Elvis-liefhebbers. Jeroen Vanderschoot van ElvisMatters gaat met 180 vooral Belgische en Nederlandse leden van zijn club. In deze gelederen ook zanger Bouke Scholten uit Emmen, die op 13 augustus een eigen concert mag geven op Graceland. Hij imiteert niet, maar zingt repertoire van Elvis en anderen.

Soort lifestyle
Freia is dag in dag uit druk met Elvis, haar club, het blad van de club en met alles wat met Presley te maken heeft. "Het is een soort lifestyle. Zijn muziek is de rode draad in mijn leven. Ik kan me geen leven zonder Elvis voorstellen, al ben ik er toch wel vrij nuchter onder, hoor." Ook voor Jeroen staat het leven voor een deel in het teken van Elvis: "Wie is er na veertig jaar nog zo belangrijk, dat honderdduizenden per jaar zijn huis bezoeken?"

Op Graceland, dat recent is vernieuwd en uitgebreid met verschillende voorzieningen, lopen fans elk jaar op de avond voor de sterfdag met een kaars langs het graf van de megaster. "Dat zullen er nu wel extra veel zijn", denkt Freia. Op de 16de zelf is er een speciale aflevering van de show Elvis live in concert in sport en evenementencomplex FedExForum in Memphis, met medewerking van Priscilla, die zijn echtgenote was. Beide evenementen worden ook bijgewoond door de Nederlandse fans.

Natuurlijk komt het niet alle liefhebbers uit om naar Memphis te gaan. Volgens Freia Haan gaan er nogal wat uit ons land naar het Duitse Bad Nauheim, waar Elvis gelegerd was en waar het aansluitende weekeinde een 'European Elvis Festival' wordt gehouden.

Elvis-fans maken zich op voor triest jubileum
Elvis-fans maken zich op voor triest jubileum (Foto: BuzzE)