Amerikanen willen aliens appen

Het Amerikaanse METI (Messaging for Extra-Terrestrial Intelligence) wil vanaf volgend jaar structureel radiosignalen de ruimte in gaan sturen. Het is de bedoeling dat die intelligent buitenaardse leven bereiken, meldt de NOS.

In de jaren 70 werd de Voyager de ruimte ingestuurd met aanwijzingen over de aarde en mensheid, maar die is naar een grote hoop sterren op 25.000 lichtjaar afstand gestuurd, zegt Joeri van Leeuwen, sterrenkundige van de UvA. Inmiddels worden er in een omtrek van circa 10 lichtjaar steeds meer planeten ontdekt waarop leven mogelijk zou kunnen zijn. De zenders kunnen daarop worden gericht.

Dan kun je binnen 10 jaar een bericht sturen en als je heel veel geluk hebt, heb je binnen 20 jaar antwoord, aldus Van Leeuwen. Volgens hem is het onmogelijk zelf zo'n planeet te bezoeken, dat zou tienduizenden jaren duren. De implicatie is dat we niet bang hoeven te zijn voor buitenaards bezoek. Dan ga je er echter wel vanuit dat het onmogelijk is tegen de lichtsnelheid aan te reizen, of gebruik te maken van de ruimte-tijdkromming.

Vraagtekens
Van Leeuwen vraagt zich af hoe nuttig de pogingen van METI zullen zijn. "Een beschaving die zo geavanceerd is dat ze ons bericht kunnen ontvangen heeft ons allang in de smiezen", denkt hij. Ook plaatst hij vraagtekens bij het gegeven dat een enkele groep wetenschappers de berichten wil sturen. "We zouden het als aarde samen eens moeten worden over wat we uit zouden zenden."

De beroemde Britse cosmoloog Stephen Hawking vindt het in ieder geval een slecht idee. Volgens hem kan contact met buitenaardse wezens het einde van de mensheid betekenen, hoewel we de kanttekening kunnen plaatsen dat Hawking wel meer beren op de weg ziet, waaronder klimaatverandering en uitroeiïng van de mensheid door virussen.

Hawkings kritiek staat bekend als het Columbus-effect. "Bij een clash van twee culturen loopt het slecht af met de zwakste", verduidelijkt Van Leeuwen.