Afgelopen dagen 7000 migranten uit zee gepikt

De afgelopen dagen zijn alweer ongeveer 7000 migranten uit de Middellandse Zee gered. Alleen al op vrijdag bracht het schip Diciotti van de kustwacht bijna 1500 geredde vluchtelingen naar de haven van Catania op Sicilië, meldde persagentschap ANSA.

Ook voor particuliere hulporganisaties waren de afgelopen dagen weer een uitdaging omdat veel migranten hun weg uit Libië naar Europa hadden gemaakt. Een schip van Artsen zonder Grenzen kwam met bijna negenhonderd mensen aan boord in Italië aan, onder wie een aantal baby's. De Italiaanse kustwacht gaf vrijdag een video vrij van een dramatische redding van vluchtelingen op de Middellandse Zee. Daarop is te zien hoe de migranten afgelopen woensdag in paniek van een houten boot in het water springen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen dit jaar meer dan 2300 mensen hun vlucht over de Middellandse Zee om het leven. De meeste migranten komen in Italië aan, maar de Europese Commissie wil daar een eind aan maken: Noord-Afrikaanse landen moeten zelf migranten oppikken en terug aan land zetten. Daarvoor zouden overeenkomsten met die landen moeten worden gesloten die lijken op de deal tussen de Europese Unie en Turkije. Overigens liep de kabinetsformatie met GroenLinks op details rondom dit punt stuk.

Afgelopen dagen 7000 migranten uit zee gepikt
Afgelopen dagen 7000 migranten uit zee gepikt (Foto: ANP)