Australië wil Facebook dwingen tot decryptie

De Australische regering wil via nieuwe wetgeving socialemediagiganten dwingen om in gevallen van urgente antiterreuroperaties ontsleutelde berichten tussen terrorismeverdachten te overhandigen aan de autoriteiten. Volgens de Herald Sun heeft online encryptie meer dan 90 procent van de belangrijkste onderzoeken van de Australische spionagedienst gehinderd.

De wetgeving heeft betrekking op bijvoorbeeld Google en Facebook. Veiligheidsdiensten krijgen ook nieuwe bevoegdheden waardoor ze observatietechnologie kunnen toepassen op apparaten van verdachten, waardoor ze mogelijk in realtime gecodeerde chats kunnen checken.

Op dit moment is ruim 55 procent van de online-informatie die de Australische geheime dienst (ASIO) onderschept gecodeerd, tegenover slechts 3 procent in 2013. En van de data die de Australische federale politie wist te verkrijgen is zelfs twee derde gecodeerd. De Australische federale advocaat-generaal George Brandis waarschuwde al eens dat het wijdverspreide gebruik onder criminelen van apps waarop berichten worden versleuteld de grootste bedreiging kan vormen voor het verzamelen van informatie.

"Encryptie is van vitaal belang voor de veiligheid van informatie, maar privacy mag nooit belangrijker zijn dan de persoonlijke veiligheid van Australiërs", zei premier Malcolm Turnbull van Australië tegen de Herald Sun. "We kunnen niet toestaan dat er geen toezicht kan worden gehouden op wat er gebeurt op internet."

Australië wil Facebook dwingen tot decryptie
Australië wil Facebook dwingen tot decryptie (Foto: BuzzT)