Bardet wint etappe, Aru neemt geel over van Froome

Romain Bardet heeft de twaalfde etappe gewonnen in de Tour de France. De Fransman van AG2R La Mondiale was de beste op de Peyragudes. Op twee seconden werd Rigoberto Uran tweede. Fabio Aru werd derde en neemt de leiderstrui over van Chris Froome. De renner van Sky werd zevende op 22 seconden van de winnaar.

Na zeventien kilometer vertrok de vlucht van de dag met daarbij Koen de Kort. De Nederlander van Trek-Segafredo had het gezelschap van Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Imañol Erviti (Movistar), Stefan Küng (BMC), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Steve Cummings (Dimension Data), Jack Bauer (QuickStep), Nils Politt (Katusha), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Michael Matthews (Sunweb) en Julien Simon (Cofidis). De kopgroep zou meer dan zes minuten krijgen van het peloton waar Sky de controle had.

Met nog zes kilometer tot de top van de Port de Balès reden De Gendt en Cummings weg uit de kopgroep. Later moest ook De Gendt de Brits kampioen laten gaan. Op de top van de Port de Balés zou Cummings als eerste boven komen gevolgd door De Gendt. Het peloton zou op anderhalve minuut volgen, waar Warren Barguil als eerste zou boven komen van het peloton.

Met nog vijftien kilometer begon Cummings met een voorsprong van twee minuten aan de Col de Peyresourde. Even daarvoor aan de voet van de klim miste Froome samen met Aru de bocht. Zonder erg want ze konden rustig terugkomen.

Dankzij het werk van Sky werd Cummings drie kilometer voor de top van de Peyresourde gegrepen door de groep van de favorieten. Op dat moment was er van Nairo Quintana geen sprake meer. De Colombiaan van Movistar reed op eigen tempo naar boven zou uiteindelijk op meer dan twee minuten eindigen van de winnaar. Net onder de top moest ook Alberto Contador afhaken. De Spanjaard van Trek-Segafredo stond al op vijf minuten van Froome, daar zou vandaag nog twee minuten bijkomen.

Op de Peyragudes, een klim van 2,4 kilometer aan 8,4 procent koos George Bennet met nog 600 meter te gaan voor de aanval. De kopman van LottoNL-Jumbo kreeg een klein gaatje, maar de Nieuw-Zeelander werd terug gehaald door Mikel landa, de superknecht van Chris Froome.

Met nog 350 meter was het de beurt aan Fabio Aru. De Italiaans kampioen leek op weg naar een ritzege, maar in de slotfase zou Bardet en Uran er nog over raken. Froome verloor in de laatste honderden meters nog meer dan twintig seconden, waardoor Aru de gele leiderstrui overneemt van de Brit van Team Sky.