Verslag UFC 213: een mentaal zieke kampioen

Wat de klachten precies waren is op dit moment nog steeds niet bekend, maar UFC-kampioen Amanda Nunes werd zaterdag getroffen door een mysterieuze ziekte waardoor ze haar titel diezelfde avond niet kon verdedigen. Ondanks een aantal onderzoeken in het ziekenhuis en de daaropvolgende medische goedkeuring vond haar eigen team dat het niet verstandig was om te vechten en gelastten ze het gevecht tegen de sterke Valentina Shevchenko af.

Dit tot groot ongenoegen van UFC-directeur Dana White die zei dat het afzeggen van de kampioen 'voor 90% in het hoofd zat'. Niet getreurd, want zo kreeg UFC 213 dan toch nog de hoofdpartij die het verdiende, vijf ronden oorlog tussen geweldenaars Yoel Romero en Robert Whittaker.

Yoel Romero vs Robert Whittaker
Australië heeft zijn eerste UFC-kampioen. Whittaker neemt de interimkampioensgordel mee naar down under, nadat hij zich vakkundig had ontdaan van de enorm atletische Cubaan Romero.

In een veldslag die de volle vijf ronden duurde raakte Whittaker al vroeg geblesseerd aan zijn been. In de rustpauze na de eerste ronde klaagde de Australiër hevig over de pijn. Het gevolg was dat de eerste twee ronden vrij eenvoudig gewonnen werd door de bizarre Romero. Maar op één of ander manier wist Whittaker zich te herpakken en met de boodschap dat hij alle drie de laatste ronden moest winnen ging hij toch weer het gevecht aan.

'De knieblessure was vrij heftig, maar kampioenen zijn hiervoor gemaakt', zei Whittaker later over deze blessure. De coach was duidelijk in zijn opdracht. 'Je moet nu laten zien dat je diep kan gaan', en Whittaker deed wat hij moest doen. De derde ronde domineerde hij Romero. De Cubaan leek last te krijgen van vermoeidheid, of hij was overtuigd van zijn winst, maar hij liet bijna alles wat Whittaker uithaalde toe.

In het begin van de vierde ronde nam Romero het initiatief weer over en leek hij de partij toch naar zich toe te trekken, maar Whittaker had daar genoeg van en werd steeds slimmer in het ontwijken van Romero, waarna de stand 2-2 werd. De vijfde en laatste ronde moest uiteindelijk de beslissing geven.

Beide vechters waren uitgeput, maar Whittaker zat in een goede flow en wist de laatste energie uit Romero te trappen met een aantal goede combinaties, om uiteindelijk overtuigend die winnende ronde binnen te slepen tegen de tot dan toe ongeslagen Romero. Whittaker is interimkampioen (48-47 x3).

Na afloop kwam de volgende tegenstander van Whittaker, kampioen Michael Bisping, de octagon in om beide vechters te feliciteren met dit mooie gevecht, maar ook om te zeggen dat hij geen respect had voor de interimtitel. Whittaker bleef respectvol naar de kampioen toe. 'Ik geloof dat hij een verdiende kampioen is. Hij vecht al zoveel jaar, het zal een zwaar gevecht worden, maar het is een eer om tegenover hem te gaan staan.'

Alistair Overeem vs Fabricio Werdum
Overeem haalde de finishlijn maar nét. Als dit een avond was om blij te mogen zijn dat dit géén hoofdpartij was, dan was het deze wel, want de Nederlander werd in die laatste vijf minuten een aantal keer hard geraakt waardoor hij op zijn benen stond te wankelen en het vooruitzicht op nog twee extra ronden waren dan waarschijnlijk teveel voor de Nederlandse reus.

Werdum probeerde gelukkig die laatste ronde te winnen door zijn dominante positie op de grond uit te buiten, maar de Braziliaan gaf hiermee Overeem de ruimte en de tijd om even bij te komen en verdedigen, overtuigd als de Nederlander was dat hij de eerste twee ronden al gewonnen had.


Overzicht Werdum vs Overeem (Foto's: Getty images)

Het gevecht was saai en spannend tegelijk. Voor de neutrale toeschouwer waarschijnlijk alleen saai, want beide vechters gingen enorm voorzichtig het gevecht aan. Overeem begon in een voor hem vernieuwende vechtstijl. In alles leek hij beducht op een mogelijke take down van Werdum en met zijn handen laag zocht hij zijn spaarzame momenten uit om toe te slaan.

Ook Werdum begon voorzichtig aan de eerste ronde en ook hij leek bang om geraakt te worden met die allesbeslissende klap, die bij de zwaargewichten altijd in de lucht hangt. Een duidelijke winnaar van deze ronde was er dan ook niet.

De tweede ronde ging naar de Nederlander die de regie over het gevecht volledig in handen had. Voormalig kampioen bleef steken in voorzichtigheid en Overeem was juist de actievere vechter. Al snel werd Werdum een aantal keer goed geraakt en liep het bloed over het gezicht van Vai Cavalo.

De derde ronde leek daarom de beslissing te moeten geven en de kin van Overeem had weer een hoofdrolletje. Een knie van Werdum maakte goed contact, waardoor Overeem niet meer op zijn benen kon staan. Toch kwam hij weer terecht op zijn voeten, waarna hij weer hard geraakt werd door de vuisten van Werdum. Overeem leek kapot, helemaal toen Werdum Overeem eenvoudig naar de grond wist te krijgen en de Nederlander de resterende minuten domineerde. Een duidelijke ronde voor Werdum en de eerste ronde zou de doorslag moeten geven wie uiteindelijk zou winnen.

Twee juryleden waren op de hand van Overeem, één vond dat dit gevecht onbeslist was geëindigd, waardoor de Nederlander met de winst naar huis mocht gaan, ter verbijstering van de Braziliaanse hoek (28-28, 29-28 x2)

'Complimentan aan Fabricio, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de eerste twee ronden had gewonnen', aldus de winnaar. 'Ik moet toegeven dat die derde ronde niet mijn beste ronde was, dit was erg goed van Fabricio. We hebben nu driemaal tegen elkaar gevochten en dit is mijn eerste winst over hem sinds hij kampioen is geweest. Ik heb heel veel respect voor hem.'

De titel is het volgende doel van Overeem. 'Het harde werk gaat door. Ik vocht al eerder tegen Stipe (-de huidige kampioen.- red), maar won de titel toen niet. Ik ben weer van vooraf aan begonnen en ik zal nu niet stoppen voordat ik die kampioensgordel om heb.'

Overige uitslagen:
Curtis Blaydes verslaat Daniel Omielanczuk na jurybesluit (30-27 x3)
Anthony Pettis verslaat Jim Miller na jurybesluit (30-27 x3)
Rob Font verslaat Douglas Silva de Andrade door opgave na verwurging (guillotine choke) in ronde 2.
Aleksei Oleinik verslaat Travis Browne door opgave na verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
Chad Laprise verslaat Brian Camozzi door TKO (stoten) in ronde 3.
Thiago Santos verslaat Gerald Meerschaert door TKO (stoten) in ronde 2.
Belal Muhammad verslaat Jordan Mein na jurybesluit (29-28, 29-28, 30-27)
Cody Stamann verslaat Terrion Ware na jurybesluit (30-27, 30-27. 29-28)
Trevin Giles verslaat James Bochnovic door KO (stoten) in ronde 2.