Ritzege Calmejane ondanks kramp, Gesink tweede

Lilian Calmejane heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. Na 187,5 kilometer koersen, van Dole naar Station des Rousses, kwam de Fransman alleen over de meet, ondanks dat hij vijf kilometer voor de finish kramp kreeg. Robert Gesink reed een prima etappe, maar moest genoegen nemen met plaats twee. Chris Froome behield het geel.

Er waren veel ontsnappingspogingen vanuit de start, maar geen van hen was succesvol. Hierdoor was het heel onrustig in het peloton. Een groep van zestien man wist wel een gat te slaan met daarbij Ten Dam en De Kort. Daarachter een groep van zo'n dertg man met onder meer Gesink, Minnaard en Lammertink. Barguil en Pauwels ontsnapten vervolgens uit de kopgroep bij de beklimming van de Col de Joux (3de categorie). Bij die beklimming wist de groep Gesink aan te sluiten bij de oude kopgroep.

75 kilometer voor de meet kregen Barguil en Pauwels gezelschap van zes anderen waaronder Burghardt, Matthews en Van Avermaet. Het verschil met de groep Gesink was nog geen minuut. Bij de tweede klim, de Côte de Viry (tweede categorie) dunde de kopgroep uit. Onder meer Gesink wist zich onder de top bij de koplopers te voegen. Dertig kilometer voor de finish was de voorsprong van de kopgroep op het peloton met Froome 1,5 minuut.

Met nog zo'n 24 kilometer voor de boeg begon de slotklim van de eerste categorie, de Montée de la Combe de Laisia Les Molunes. Bakelants en Van  Avermaet moesten lossen, Gesink kon het wel bijbenen. 18 kilometer voor de meet bestond de kopgroep uit Gesink, Pauwels, Roche en Calmejane. Calmejane plaatste een aanval en wist een gaatje met de drie anderen te slaan. Gesink reed zijn eigen tempo en liet Pauwels en Roche achter zich. Gesink kwam tot negen seconden van de Fransman, maar leek toen te breken.

Calmejane kwam als eerste boven, Gesink een halve minuut daarna. Vijf kilometer voor het einde kreeg de Fransman last van kramp. Gesink kon echter niet profiteren omdat hij leeg leek. Hierdoor kwam Calmejane als winnaar over de meet, gevolgd door Gesink.